
SEKUNDÆRT materiale
Forløbet findes også som meebook-forløb. Søg på titlen under 'ShareIT'.
SEKUNDÆRT materiale
Forløbet findes også som meebook-forløb. Søg på titlen under 'ShareIT'.
De frivillige idrætsforeninger er et af få steder, hvor høj og lav mødes ligeværdigt, hvor sammenhængskraft, fællesforståelse og demokrati kittes sammen, og hvor vi frivilligt gør noget for hinanden.
Den baneansvarlige kridter banen for hele lokalsamfundet. Træneren leger med nabolagets børn og forklarer om indersideafleveringer og omgangsformer. Kassereren bruger de sene aftentimer på netbank og mobilpay for at sikre den fælles frivillighedsøkonomi. Det hele foregår frivilligt.
Vi tager det for givet. Vi tror det foregår sådan i alle samfund. Men vi kunne ikke tage mere fejl. Frivillige idrætsforeninger findes få steder i verden. Foreningslivet gør Danmark til noget unikt.
I dette oplæg taler vi med 8. klasser om frivillighedens unikke rolle og natur i det danske samfund. Oplægget afholdes på din skole af en ung frivillig (Jasmin) med erfaring fra både idrætsforeninger, sociale foreninger og politiske foreninger. Oplægget koordineres af Viborg Idrætsråd og varer 30-40 minutter.
Oplægget er en del af et samlet koncept for samarbejde mellem skoler og lokale idrætsforeninger, der skal sikre at alle elever får adgang til et bredt spekter af 10 forskelligartede lokale idrætsforeninger gennem skoletiden. De 10 forskellige aktiviteter organiseres på hver sin årgang og uge i et samlet årshjul.
Hvis du ønsker at modtage en besked, når PULSÅREt annoncerer nye besøgsuger (10 gange årligt), kan du tilmelde dig følgende AULA gruppe: Interessegruppe – Idræt og bevægelse (Viborg Kommune).
Formålet med PULSÅREt: frivillighed er:
- at sikre samskabelse mellem de lokale idrætsforeninger og skoler – herunder gøre det lettere at realisere ambitioner i den åbne skole
- at introducere eleverne til frivillighed - herunder fordele ved at være frivillig i en lokal idrætsforening
- at motivere eleverne til at blive frivillig i en lokal idrætsforening - herunder matche interesserede elever med interesserede idrætsforeninger
Eksempler fra Fælles Mål:
Idræt – Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'idrætskultur og relationer', hvor eleven kan vurdere idrætskulturelle normer, værdier og relationer i et samfundsmæssigt perspektiv. Med særlig fokus på 'idrætten i samfundet'.
Samfundsfag - Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'sociale og kulturelle forhold', hvor eleven kan tage stilling til og handle i forhold til sociale og kulturelle sammenhænge og problemstillinger. Med særligt fokus på 'socialisering'.
Oplægget afholdes på din skole af en ung frivillig (Jasmin) med erfaring fra både idrætsforeninger, sociale foreninger og politiske foreninger.
Oplægget koordineres af Viborg Idrætsråd og varer 30-40 minutter. Det omhandler bl.a. følgende emner:
- frivillighedens rolle i vores samfund
- personlige gevinster ved at være frivillig i en forening
- mulighed for deltagelse i fælles trænerdag til Sportspraktikdagen (8/5-25)
- konkrete muligheder for at være frivillig i jeres lokalsamfund
Besøget kan forberedes ved at tale med eleverne om dagens indhold. F.eks. om nogle af klasses elever er frivillige i en lokal idrætsforening.
For at skabe sammenhæng mellem dette forløb og elevernes læring i klasselokalet, er det en god idé at koble forløbet til et emne, I arbejder med før og efter.
Find inspiration under ’undervisningsmateriale’, hvor der er linket til relevante forløb på forskellige portaler.
Besøget kan eksempelvis efterbehandles ved at skabe dialog med elever om emner som:
- Idrætten i samfundet, hvor eleven beskriver lokalområdets idrætsmuligheder
- Sundhed- og trivsel, hvor eleven beskriver hvad bevægelse gør ved eleven (jf. Fælles Mål i idræt)
- Kendetegn ved frivillige foreninger til forskel fra f.eks. kommune og virksomheder
- Rollen som leder/træner (f.eks. i en idrætsforening)
- Opbygning af en god idrætstræning
Desuden kan oplægget tænkes tværfagligt med samfundsfag. Se inspiration til relevante forløb under 'unervisningsmateriale'.
Forløbet foregår på jeres skole
Hele 8. årgang på skolen
Viborg Idrætsråd har mulighed for at besøge hver skole én gang. Vi opfordrer derfor din skole til at samle alle jeres 8. klasser til et fælles oplæg.
Har du har spørgsmål, kommentarer mv., er du altid velkommen til at kontakte Viborg idrætsråd.