
PRIMÆRT materiale
Herunder også Guide til TAST-SELV Roning
SEKUNDÆRT materiale
Forløbet findes også som meebook-forløb. Søg på titlen under 'ShareIT'.
SEKUNDÆRT materiale
Forløbet findes også som meebook-forløb. Søg på titlen under 'ShareIT'.
Skole OL TAST SELV er en ekstra konkurrence i roning, hvor klassen dyster i ro konkurrencen ude på skolen i stedet for til et stævne. De klasser, der klarer sig bedst i konkurrencerne kvalificerer sig til Skole OL Finalen.
Det er ikke svært at lave TAST SELV Roning ude på skolen. Det kræver blot én romaskine. Klassen skal sammen som ét hold ro 4.000 meter i romaskinen, så hurtigt de kan. Klassens tid indtastes og sendes til Skole OL. De klasser, der har den hurtigste tid kvalificerer sig til Skole OL Finalen. Klasserne, der går videre til finalen, får direkte besked. Reglerne for ro konkurrencen i TAST SELV er de samme som ved stævnerne. Se reglerne ovenfor.
Har I ikke en romaskine på skolen, kan I helt sikkert låne en hos den lokale roklub. Har I ikke en klub i nærheden, kan I leje en trailer med romaskiner hos Dansk Forening for Rosport. Se kontaktoplysninger nederst på siden.
Skole OL Roning TAST SELV er for 6.-8. klasse.
Deadline for at deltage i TAST SELV Roning er den 18. april, 2026.
NB! Går jeres klasse videre til Skole OL Finalen, afholder jeres skole selv transportudgifter.
Formålet med dette forløb er at introducere eleverne til roning som en sportsgren, med fokus på teknik, fysisk træning og samarbejde.
Eksempler på Fælles Mål:
Idræt, efter 7. klasse
- Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'idrætskultur og relationer', hvor eleven kan analysere idrætskulturelle normer, værdier og relationer. Med særligt fokus på 'samarbejde og ansvar'.
- Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'krop, træning og trivsel', hvor eleven kan analysere samspil mellem krop, træning og trivsel. Med særligt fokus på 'fysisk træning'.
Idræt, efter 9. klasse
- Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'idrætskultur og relationer', hvor eleven kan vurdere idrætskulturelle normer, værdier og relationer i et samfundsmæssigt perspektiv. Med særligt fokus på 'samarbejde og ansvar'.
- Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'krop, træning og trivsel', hvor eleven kan vurdere samspil mellem krop, træning og trivsel i et aktuelt og fremtidigt perspektiv. Med særligt fokus på 'fysisk træning'.
I bestemmer selv, hvordan I tilrettelægger undervisnings og tidtagningen - dog ud fra disse regler:
- Man må ikke dele en klasse op (uanset antal elever).
- ALLE elever skal ro. Eleverne skal fastsætte og indgå i en rækkefølge (fra 1 – fx 24). Denne rækkefølge skal følges helt til mål – altså til de 4000 meter er roet.
- Eleverne SKAL ro 20 tag, og så skal der skiftes til ny roer – næste i talrækken. Det anbefales, at både elever og banedommer tæller højt, så der ikke opstår misforståelser/-tællinger.
- De sidste 100 meter behøver man ikke at skifte. (Man MÅ gerne, men man behøver ikke).
- Læreren må ikke røre eleverne eller romaskinen, men må meget gerne heppe og komme med gode råd.
- Dragfaktoren må max stå på 105. Den må gerne være indstillet lavere undervejs i konkurrencen, så den passer til den enkelte elev.
- Eleven der skal ro i romaskinen næste gang må gerne røre håndtaget nogle tag, inden skiftet foretages. Men eleven må ikke trække i håndtaget som hjælp til den elev, der ror.
- Det er op til den enkelte klasse, hvordan de fordeler opgaverne omkring skiftet i romaskinen (hvem der holder sædet, åbner og lukker spændholdet til fødderne osv.) og hvor længe eleven har den enkelte opgave.
- Ved materiel defekt på ergometer (som fx at kæden i romaskinen knækker eller sætter sig fast eller lign.), er der ikke noget at gøre ved det, og man udgår af løbet.
Den lokale roklub kan inddrages i forberedelserne ved at lave sjove og udfordrende undervisningsforløb med din klasse. Kontakt den lokale klub for at aftale nærmere, når klassen er tilmeldt et stævne.
Hvis det ikke er muligt at lave et samarbejde med en roklub, er der mulighed for at leje romaskiner til undervisningen hos Dansk Forening for Rosport. I finder kontakt oplysninger nederst på siden.
Fordi forløbet er et TAST SELV-forløb, er der som sådan ikke forberedelse og efterbehandling. TAST SELV-forløbet er en del af et undervisningsforløb, I alligevel har som en del af jeres årsplan.
For at skabe sammenhæng mellem dette forløb og elevernes læring i klasselokalet/gymnastiksalen, er det en god idé at koble forløbet til et emne, I arbejder med før og efter.
Find inspiration længere nede på siden, hvor der er linket til relevante forløb på forskellige portaler.
Forløbet foregår på jeres skole
NB! Går jeres klasse videre til Skole OL Finalen, afholder jeres skole selv transportudgifter.
Resultaterne skal være indberettet INDEN d. 18. april.
Tilmeldingen foregår her: Login og tilmeld - Skole OL
Har man spørgsmål til Skole OL Roning TAST SELV som sådan, så kontakt Marianne Stæhr fra Dansk Forening for Rosport