
Har du en god ide til en kunstnerisk aktivitet med børn og/eller unge? Så skriv til VAiR!
(Puljen er brugt for 2025, men der er plads i foråret 2026)
Skal I fejre jubilæum og kunne godt tænke jer et kunstnerisk strejf?
Har I et forløb, hvor det kunne være spændende at samarbejde med en kunstnerisk faglighed?
Eller har I en anden god ide til en aktivitet, hvor børn og/eller unge skaber kreativt sammen med en professionel kunstner?
Så er det muligt at søge til at få dækket et kunstnerhonorar gennem projektet Viborg Artist in Residence (VAiR). Projektet har fokus på børn og unges møde med professionelle kunstnere gennem samskabende kunstneriske og kreative processer. Det er derfor vigtigt, at der i aktiviteten er lagt vægt på, at børn/unge skaber aktivt i fællesskab med kunstneren.
VAiR har en kunstnergruppe bestående af 15 lokale kunstnere, der bl.a. laver animation/musik/lyddesign/ /billedkunst/ spildesign/illustration/historiefortælling. Vi hjælper med at vælge imellem de 15 kunstnere og finde den helt rigtige til jeres aktivitet.
Praktiske forhold:
Der er mulighed for at få dækket op til max 37 timers kunstnerdeltagelse i alt. Dette inkluderer forberedelsestid, indledende møder, skabende tid sammen med børnene, evaluering mm. Timeomfanget aftales med VAiRs projektleder.
Det er desværre ikke muligt at få dækket til materialer eller transport. Tænk derfor gerne i institutionens egne materialer eller natur/genbrugsmaterialer.
Formålet med forløbet formuleres lokalt i forbindelse med tilrettelæggelser i samarbejde med VAiR.
VAiR (Viborg Artist in Residence) er et kunst- og kulturprojekt under Viborg Kommune (Viborg UNESCO Creative City Media Arts). Projektet er støttet af Statens Kunstfond.
Formålet med VAiR er at give Viborg Kommunes børn og unge endnu flere muligheder for at udfolde sig kunstnerisk og kreativ i samskabelse med professionelle kunstnere. Som noget helt særligt har VAiR en fast tværfaglig kunstnergruppe bestående af 15 kunstnere fra eller med tilknytning til Viborg Kommune.
Den lokale tilknytning og de forskellige kunstnere er med til at give børn og unge adgang til kunstnerisk udvikling i deres nærmiljø på tværs af en række forskellige discipliner – bl.a. animation, historiefortælling, musik, spildesign, illustration og lyddesign.
En aktivitet kunne f.eks. være:
- En kunstnerisk proces i forbindelse med en emneuge/fag/temadag mm.
- En kunstnerisk aktivitet i forbindelse med et jubilæum/fejring/byfest/festival mm.
- Et kreativt samarbejde med jeres lokale plejehjem/dagtilbud/erhvervsliv/foreninger i fællesskab med kunstneren?
Aktiviteten kan være sammen med en større eller mindre gruppe af børn/unge. Aktiviteten kan både være af kortere eller længere varighed – dvs. den kan f.eks. foregå over en enkelt dag eller i stedet være et samarbejde spredt udover en lidt længere tidsperiode.
Det er vigtigt, at børnene er medskabende i den kunstneriske aktivitet. Det betyder, at børnene skal være en aktiv del af de kreative processer sammen med kunstneren og dig som underviser/pædagog.
Lav en kort beskrivelse af aktiviteten, og send den til Sofie fra Institut for Børnekultur. Du er også meget velkommen til at ringe og fortælle om din idé, hvis du hellere vil det.
Idéforslag behandles løbende af projektets styregruppe. Du kan typisk forvente svar på, om der kan gives støtte, indenfor 2-3 uger.
Forud for aktiviteten skal I afsætte tid til at mødes med kunstner og projektleder til et intro- og planlægningsmøde. Her er det vigtigt, at I og kunstneren sammen udvikler projektideen i et ligeværdigt forhold. Til dette møde rammesætter I også forløbets varighed.
I skal også kunne afse personaletid til evt. praktisk koordinering med kunstneren inden aktiviteten og til selv at kunne være med under aktiviteten.
Overvej hvem der skal opleve det, I har skabt sammen med kunstneren?
Skal I lave en fernisering for forældre og andre interesserede?
Skal jeres værk være tilgængeligt i jeres lokalområde for andre borgere?
Indtænk meget gerne jeres lokale områder og aktører.
Der vil også være en evaluering sammen med kunstner og projektleder efter aktivitetens afslutning.
I må meget gerne dele billeder og video fra jeres aktivitet. Husk at nævne/tagge Viborg kommune, Viborg Unesco Creative City, Statens Kunstfond + andre relevante aktører i opslaget:
Facebook: @kunstfond @Viborgkommune @Viborg–UNESCO Creative City
Instagram: @statenskunstfond @viborgkommune @unescocreativecityviborg
Tags: #statenskunstfond #kunstfonden #danishartsfoundation og #viborgkommune #UnescoCreativeViborg
Forløbet foregår på jeres institution.
Forløbet rammesættes lokalt.
Der er mulighed for at få dækket op til max 37 timers kunstnerdeltagelse i alt. Dette inkluderer forberedelsestid, indledende møder, skabende tid sammen med børnene, evaluering mm. Timeomfanget aftales med VAiRs projektleder.
Vil du vide mere om VAiR, kunstnergruppen eller har du en god ide til en aktivitet?
Så tøv ikke med at række ud til projektleder: Sofie Reimer-Walsted, Institut for Børnekultur