
Instruktionsvideo til kasteteknik
Matematikopgaver for mellemtrinet
Præcisionsskud skema
PRIMÆRT materiale
SEKUNDÆRT materiale
Forløbet findes også som meebook-forløb. Søg på titlen under 'ShareIT'.
Få styr på den korrekte teknik og det rigtige kast i forhold til underlaget, så du bliver mere sikker i at komme tæt på grisen.
Frivillige står klar til at lære elverne at pille petanque, anvende matematikken før, under og efter spillet.
Eleverne opnår kendskab til en sport, som de måske kun kender fra feriedanmark, men i dette forløb, vil de også få indsigt i, hvordan en klub omkring dette spil drives. De vil afprøve forskellige former for turneringer. I dette forløb vil oplevelsen med spillet være afsæt for en matematikopgaver beskrevet i forskellige cases eller ved opmålinger under spillet ved mindre klasser.
Eksempler fra Fælles Mål
Idræt - Der kan arbejdes med kompetenceområderne alsidig idrætsudøvelse og idrætskultur og relationer
Matematik - Der kan arbejdes med færdigheds- og vidensmålene kommunikation, måling og statestik
Hvordan laver du et korrekt indlæg med fuld kontrol over kuglen? Hvordan skruer du kuglerne mest effektivt, og er der egentlig forskel på skru fra højre og venstre?
Klubbens frivilige fra StarPetanque Danmark vil tage imod jer og lave en introduktion til spillet.
Aktiviteterne tilpasses efter aldersgruppen - I vil se et petanqueanlæg og klubfacicliteter.
Klassen kan evt. få lov til at dyste i en tilrettelagt turnering i petanque eller i præcisionsskydning, hvor der kæmpes om at score point på 5 forskellige øvelser med stigende sværhedsgrad. Til hver øvelse i præcisionsskydning må skytten kaste en kugle fra henholdsvis 6, 7, 8 og 9 meters afstand. Det giver 20 kast à op til 5 point (max = 100 point).
Elevgrupperne vil modtage et scorekort, som bliver udfyldt via turneringen. Dette kan danne grundlag for den matematiskeefterbehandling af denne sport.
Til besøget er det muligt at arbejde med forskelige matematiske opgaver. I aftaler selv om eleverne skal arbejde med disse under besøget i et af klubbens lokaler, eller om I evt. vil arbejde med opgaverne hjemme inden eller efter besøget. Se eksempler på opgaver under materialer.
Det kræver ingen specifik forberedelse, men aftal med klubben, om I har arbejdet med de matematiske opgaver hjemme, eller om I har afprøvet de forskellige kasteteknikker i idrætstimerne. Se de forskellige kast på videoen under matrialer.
Dagens scorekort kan evt. efterbehandles i matematiktimerne, eller I kan genbesøge matematikogaverne fra dagen. I idræt kan I tale om, hvilken kultur denne sport lægger op til.
Kan også foregå hos jer eller et andet sted efter ønske. Det kræver et område med grus eller sand fx. Borgvold i Viborg.
Helst i sommerhalvåret (men vi har en uopvarmet hal, så vinterhalvåret kan også lade sig gøre.
Forløbet kan strække sig over 2 – 6 timer, alt efter hvad vi aftaler.
StarPetanque Danmark. Peter Ellekær Hansen