
En hel række af forløb om klimatilpasning er tilgængelig på Skoven-i-Skolen.dk, hvor elever kan bruge kommunens klimatilpasningsanlæg som undervisningsrum for naturfagsundervisning. Forløbene er samlet beskrevet på temasiden her.
Der er opgaver til 5 typer af klimatilpasningsanlæg, som kan genfindes i de fleste kommuner, og der er udviklet forløb til alle typerne.
- Rensedamme – regnvandsbassiner med fast vandspejl.
- Tørre bassiner – regnvandsbassiner med fast bund, som tømmes helt efter brug.
- Nedsivningsbassiner – regnvandsbassin med permeabel bund, hvor regnvandet nedsiver.
- Permeable belægninger – parkeringspladser, stier eller veje med permeabel belægning, hvor vandet siver ned i et underliggende reservoir.
- Sluser – sluser, der hindrer oversvømmelse pga. indløb fra hav.
Knyttet til forløbene er angivelser af, hvor i landet man kan finde disse anlæg samt nødvendige beskrivelser og data om de enkelte anlæg, som eleverne kan arbejde med.
I Viborg Kommune er der indtil videre beskrevet tre anlæg
- Rensedammen sønæs, som ligger lige overfor Fakta på Gammel Århusvej i Viborg
- Et tørt bassin ved Liseborgvej
- En permeabel belægning ved Karup skole
Disse anlæg kan genfindes på Skove-i-Skolen under kortfunktionen. Opgaverne, som eleverne kan lave på disse anlæg, kan ses under beskrivelsen af anlægget.
I disse forløb skal elever arbejde med naturfag ude på rigtige klimatilpasningsanlæg. Dette giver eleverne motivation i naturfagene, da de kan se, hvordan fagene kan bruges til noget konkret og aktuelt.
Det giver viden om klimatilpasning, og motiverer elever til at interessere sig for emnet, således at de evt. selv en dag vælger at arbejde med at imødekomme de udfordringer, vi mennesker får med tilpasning til mere ekstreme nedbørssituationer.
Eksempler fra Fælles Mål
Natur og teknologi
Fysik/Kemi Eleven kan indsamle og vurdere data fra egne og andres undersøgelser i naturfag. Eleven har viden om interessemodsætninger knyttet til bæredygtig udvikling.
I forløbene skal eleverne på klimatilpasningsanlægget fx opmåle anlægget, tage bundprøver, undersøge dyr, lave forsøg med nedsivning af vand med videre.
Et teoriafsnit til hvert forløb klæder eleverne på til at arbejde med klimatilpasning og det specifikke klimatilpasningsanlæg.
Prøver og data fra besøget på klimatilpasningsanlægget bearbejdes hjemme på skolen. I hvert forløb er der forslag til formidling og perspektivering.
Lokale klimatilpasningsanlæg.
Forløbene tager mellem 6 og 10 lektioner at gennemføre fra ende til anden. Selve besøget på klimatilpasningsanlægget kan gøres i en dobbeltlektion.